Müşteri Edinme Maliyetinizi Düşürmek için 4 Taktik

2 yıl önce   •   2 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

İlk olarak, “müşteri edinme maliyeti (CAC) nedir” sorusuna cevap vermek gerekirse; müşteri edinme maliyeti bir müşteri edinmek adına harcanan para diyebiliriz. Bununla birlikte bu maliyet yapılan pazarlama ve reklam çalışmaları ile beraber bir müşteri kazanmak için ne kadarlık bir bütçeye ihtiyaç duyduğumuzu direkt olarak görmemizi sağlar.

Müşteri edinme maliyeti yatırım yapmadan önce en önemli beş başlangıç metriği listesinde üçüncü sırada yer almaktadır. Bu nedenle bu maliyet her alanda oldukça önemlidir. Her geçen gün artan rekabet ortamı ile beraber bu maliyet giderek yükselmektedir. Yükselen maliyeti minimize etmek adına oldukça farklı yollar denenebilmektedir. Bugün sizler için genel olarak kullanılan dört taktiği derledik.

Uygun Fiyatlı Pazarlama – Yüksek Getiri

Kitlelerin, ürünlerin tamamını kapsayan bir pazarlama kanalını bulmak günümüzde imkansıza yakın. Hedef kitleniz bazı sosyal medya platformlarında dolaşıyor olabilir ancak hedef kitlenizin tamamına tek bir platform üzerinden ulaşmanız oldukça zordur. Tam olarak bu noktada deneyimli bir kişiyi şirketinize dahil ederek çalışmak sizin için en doğru tercih olabilir. Çünkü reklam ve dijital pazarlama için herhangi bir içerik üretimi noktasında bir reklam ajansından veya kurum içi yaratıcı bir ekibe ücret ödemek yerine yetkin olan kişi ile çalışarak içeriklerinizi tek bir kişi üzerinden daha az maliyetle üretip, çeşitli platformlar vasıtasıyla paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Dönüşüme Hazırlıklı Olun

Yaptığınız reklam harcamaları ile beraber müşterileriniz internet sitenizi ziyaret edebilir. Anca bu ziyaretin kritik noktası müşterilerinizi ziyaretçiden müşteriye dönüştürmektir. Peki bu dönüşümü nasıl gerçekleştirebiliriz? 2019 Salsify anketine baktığımızda internet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların %69’u ürün hakkında yeterli bilgiye veya ayrıntıya kolaylıkla ulaşamadığı için ürün sayfasını kolaylıkla terk edebiliyor. Bu terk edişi engellemek adına aşağodaki bazı basit adımlar ile CAC maliyetinizi düşürmeniz mümkün.

  • Ücretsiz gönderim vurgusu
  • Ürün odaklı arayüz
  • Kullanıcı yorumları
  • Olumlu kullanıcı deneyimi

Yönlendirme Programları

Yönlendirme programlarını kısaca sunulan promosyonlar olarak isimlendirebiliriz. Yani olası müşterilerinize sizin reklamınızı yapmaları halinde hediyeler verebilirsiniz. Örneğin belirlediğiniz görevleri yapan müşterilerinize göndereceğiniz ürünler ile reklamınızı direkt potansiyel müşterileriniz üzerinden yaptırmanız mümkün.

Elinizde Tutun

İlk etapta zor olarak görülen müşteri edinme aşamalarının tamamlanmasıyla beraber daha büyük bir zorluk bizleri beklemektedir. Halihazırda sahip olduğumuz müşterilerimizi elde tutmak. Unutmamak gerekir ki bir müşteriyi elde tutmak yeni bir müşteri edinmekten neredeyse her zaman daha ucuzdur. Bu sayede elde tutulan müşteriler ile beraber müşteri edinme maliyetiniz büyük ölçüde azalacaktır.

Olmazsa Olmaz Detaylar

  • Kimliğinizi, kimi hedeflediğinizi unutmadan pazarlama çalışmalarınızı düzenleyin.
  • Ürün sayfalarınızı bahsettiğimiz dönüşüm için optimize edin.
  • Müşterilerinizden yönlendirme programları ile destek alın.
  • Mevcut müşterilerinizi memnun ederek elde tutmaya devam edin.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et