2024 Yılı için Akıllı Ev Aletleri Trendleri

5 ay önce   •   5 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

Akıllı ev aletleri günlük yaşantımızı her geçen gün kolaylaştıran, kablolu veya kablosuz bağlantılar ile hayatımıza çok hızlı entegre olan aletler. Gelişen teknoloji ile beraber  akıllı ev aletlerinde de dönemlik trendler değişkenlik gösterebiliyor. Peki 2024 yılında akıllı ev aletleri trendlerinde bizleri neler bekliyor?

Akıllı Priz

Akıllı priz, normal bir duvar prizine takılan ve bağlı cihazlara elektrik akışını kontrol eden, Wi-Fi özellikli küçük bir güç adaptörüdür. Akıllı priz kurulduktan sonra telefondan veya tablette bulunan yardımcı bir uygulamadan ya da akıllı bir hoparlörden veya ekrandan kontrol edilebilmektedir.

Bu prizler, programlama özellikleri sayesinde evin enerji tüketimini en aza indirmeye ve elektrik faturasını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Bu özelliği ile akıllı prizler günün belirli saatlerinde açıp kapatılacak şekilde programlanabilmektedir. Örneğin TP-Link’in piyasaya sürdüğü HS110 Enerji Monitörlü Wi-Fi Smart Plug, akıllı priz zaman planlaması yaparak otomatik güç elektroniğini çalıştırmaktadır ve güneş doğduğunda ışıkların kapatılmasını ayarlamaktadır.

Akıllı Termostat

Akıllı termostat, optimum performans için evin ısıtma ve soğutma sıcaklık ayarlarını otomatik olarak ayarlayan Wi-Fi özellikli bir cihazdır. Telefon, tablet, akıllı hoparlör veya internete bağlı başka bir cihazla kontrol edilebilmektedir. Genellikle istenilen sıcaklık ayarlarını programlanmasına izin veren bu termostatlar, ev otomasyon sistemlerine de dahil edilebilmektedir. Örneğin Nest Learning Thermostat ısıtma ve soğutma tercihlerini öğrenebilmektedir ve söz konusu öğrenmeye göre otomatik olarak ayarlayabilmektedir.

Akıllı Kapı Zili

Akıllı kapı zili, kapıya bir ziyaretçi geldiğinde ev sahibinin akıllı telefonuna veya diğer elektronik cihazına haber veren internet bağlantılı kapı zilidir. Ziyaretçi kapı zilinin düğmesine bastığında ya da kapı zili yerleşik hareket sensörleri ile bir ziyaretçi algıladığında etkinleşmektedir.

Akıllı kapı zili, ev sahibinin kapı zilinin kamerasını ve mikrofonunu kullanarak ziyaretçiyi izlemek ve onunla konuşmak için bir akıllı telefon uygulaması kullanmasına olanak tanımaktadır. Bazı akıllı kapı zilleri, kullanıcının akıllı kilit kullanarak kapıyı uzaktan açmasına da olanak tanımaktadır. Örneğin Toucan Wireless Video Doorbell Alexa ve Google Asistan komutları ile çalışmaktadır, ücretsiz bulut depolama alanı sunmaktadır ve kurulumu çok kolaydır.

Akıllı Çamaşır Makineleri

Akıllı çamaşır makineleri, tabletler ve akıllı telefonlardan evin Wi-Fi ağına bağlanabilen cihazlardır. Telefondan veya tabletten bir uygulama kullanarak ya da Alexa veya Google gibi akıllı asistanlar aracılığıyla bu cihazlar uzaktan ayarlanabilmektedir ve kontrol edilebilmektedir. Uygulama üzerinden birkaç ayrıntı girildikten sonra doğru olan en iyi programı seçilirken diğer yandan çamaşır yükü tartılarak otomatik olarak deterjan miktarı da ayarlanmaktadır. Aynı zamanda bu cihazlar ne kadar enerji kullanıldığını göstermektedir.

Örneğin Bosch’un sunduğu akıllı çamaşır makineleri uygulaması olan Bosch Home Connect ile çalışarak kullanıcılarına uzaktan izleyebilme ve programlarını ayarlayabilme imkanı sunmaktadır. Uygulamada hangi yıkama programlarının mevcut olduğu ve çamaşır makinesinin ne kadar süredir çalıştığı görülebilmektedir. Ayrıca uygulama, EasyStart özelliği üzerinden çamaşırlarla ilgili birkaç soru yanıtlandıktan sonra en iyi programı önerebilmektedir.

Akıllı Tencere

Akıllı tencere çeşitli yemek türleri için farklı yöntemlerle otomatik basınç tahliye işlevine sahiptir. Güvenlik ve hassasiyet için doğru zamanda ve hızda kendi kendine baskı uygulayabilmektedir. Tencerenin içinde entegre bir pişirme terazisi bulunmaktadır. Böylece karıştırmadan veya pişirmeye başlamadan önce malzemeleri tencerenin içine ekleyerek ağırlıkları görülebilmektedir. Dijital ekranı sayesinde ihtiyaç duyulan ayarlar yapılarak istenilen kıvamda yemek pişirilmektedir.

Örneğin Chef IQ’nun piyasaya sürdüğü akıllı tenceresi, tarife bağlı olarak seçim yapabilecek üç seçenekle pişirme döngüsünün sonunda otomatik olarak basınç tahliyesi yapmaktadır. Bununla birlikte 1.000'den fazla önceden ayarlanmış tarife sahip yerleşik bir pişirme hesaplayıcısı bulunmaktadır. Kullanmak için yapılması gereken tek şey malzemelerin girilmesidir. Daha sonrasında bu cihaz kullanıcılarına yemek yapma konusunda yol göstererek rehberlik etmektedir.

Dijital Ölçüm Kabı

Dijital ölçüm kabı, kabın yukarı doğru tutulmasına veya aşağı doğru eğilmesine gerek kalmadan hacim ve ağırlık ölçümlerini hassas bir şekilde alınmasını sağlayan bir cihazdır. Örneğin SmartMeasure Digital Measuring Cup dijital bir ölçüm kabıdır. Smartscale teknolojisini kullanan entegre bir yük hücresi bulunmaktadır ve ağırlığı anında hacme dönüştürmektedir. Sapta bulunan okuması kolay bir LCD ekranı ile içeriğin ölçümünü gerçek zamanlı olarak doğru bir şekilde görüntülemektedir.

Solar Şarj Cihazları

Solar şarj cihazları, cep telefonlarını, araba akülerini, dizüstü bilgisayarları, okuma ışıkları gibi elektrikle çalışan aletleri şarj etmek için elektrik üretmek üzere güneş ışığından enerji çeken cihazlardır. Bu cihazların en iyi yanı, taşınabilir olmalarıdır. Böylece her yerde ve her zaman kullanılabilmektedir.

Çok az bakım masrafına sahip olan bu cihazlar sayesinde elektrik enerjisi olmayan bir yerde güneş enerjisi ile diğer cihazlar şarj edilebilmektedir. [83] Örneğin BLAVOR’un solar şarj cihazı aynı anda üç cihazı şarj ederek elektrik kesintisi endişelerini ortadan kaldırmaktadır. iPhone, iPad ve çoğu akıllı cihazla uyumludur.

Tezgah Üstü Projektör

Etkileşimli bir cihaz olan tezgah üstü projektör, diğer cihazların kontrol edilmesine, yiyeceğin kalınlığının taranmasına, öğelerin ne kadar süre pişirileceğine dair ipuçlarının alınmasına olanak tanımaktadır. Dolabın alt tarafına takıldığı için tezgahta yer kaplamamaktadır. Örneğin Bosch’un PAI akıllı projektörü görsel zeka sistemi sayesinde nesneleri tanımlayarak eylemler önerebilmektedir, tarif getirebilmektedir ve yemeğin ne kadar süreyle pişmesi gerektiğini söyleyebilmektedir.

Buharlı Fırın

Buharlı fırının önümüzdeki yıllarda popülaritesinin artması muhtemeldir. Bunun en önemli nedeni buharda pişirme, kızartma veya fırınlamanın diğer pişirme yöntemlerine göre daha sağlıklı bir alternatif olmasıdır. Bununla birlikte bu tür yöntemler harika bir tat sunmaktadır. Örneğin Anova Precision Oven, kontrollü buhar enjeksiyonu ile mükemmel yemeklerin oluşmasına katkı sağlamaktadır.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et