Tüketicilerin sahip olduğu hakları göstermesi için garanti belgesinin üretici veya ithalatçılar tarafından düzenlenmesi gerekiyor. Hem tüketici hem de üreticinin en doğru şekilde korunabilmesi için garanti belgeleri belli bir standardizasyona sahip. Bugün konumuz garanti belgeleri hakkında bilmemiz, dikkat etmemiz gereken noktalar.
Satın alınan mala ilişkin faturalar garanti belgesi yerine geçer mi?
Herhangi bir ürünü satın aldığımızda garanti belgesinden çok ilk sorguladığımız nokta ürüne ilişkin fatura veya ödeme fişi oluyor. Bununla birlikte satın alım esnasında kendimizi garanti altına alıyor olsakta, satın alım sonrasından en önemli belge olan garanti belgesini gözden kaçırabiliyoruz. Günün sonunda fatura veya ödeme fişi garanti belgesi yerine geçmiyor. Bu yüzden satın aldığımız ürünün garanti belgesini ayrıyeten sorgulamamız gerekiyor.
Garanti süresi ne kadardır? Garanti süresi içerisinde değiştirilen malın garanti süresi etkilenir mi?
Satın alınan ürünlere ilişkin garanti süresi, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari olarak iki yıl devam eder. Bununla birlikte üründen ürüne göre garanti yönetmeliğinde belirtilen yıla göre garanti süresi değişkenlik gösterebiliyor. Herhangi bir sebepten ötürü arızalanan ürünün garanti süresi tamirde olduğu süresinin eklenmesiyle güncellenir. Bu sayede tüketici bu tamir süresinden olumsuz etkilenmez.
Garanti uygulaması ile değişimi yapılan ürünün garanti süresi, satın alınan ürünün garanti süresi ile aynıdır. Yani ürünün değişmesi ile beraber garanti süreside beraberinde uzamaz. Yani iki yıl garanti süresinde sahip olan bir ürünün garanti uygulaması ile birinci yılında değişmesi sonucunda, yeni ürün ile 1 yıllık garanti süresi kalır.
Garanti belgesi ile farklı haklar tüketiciye sağlanabilir
Üretici tarafından tüketiciye ek haklar kolaylıkla sunulabiliyor. Özellikle bu haklar pazarlama faaliyetlerinde kendine yer edinerek satış ekiplerinin elini güçlendirebiliyor. Ancak taahhüt edilen bu hakların resmiyet kazanabilmesi için garanti belgesi içerisinde kendisine yer etmesi gerekiyor. Bu noktada vaat edilen teknik destek veya çözümlerin resmiyet kazanabilmesi için satın alınan ürünün garanti belgesinin irdelenemesinde fayda var.
Garanti kapsamı neleri içeriyor?
Garanti süreçlerinde özellikle tüketici tarafında hiç sevilmeyen geri bildirimlerin başında "tüketici hatası" geliyor. Peki bu bildirim tüketicilere hangi kapsamında yapılıyor? Garanti belgesi içerisinde belirtilen kapsam ile olası senaryoların sonuçları kolaylıkla şeffaf hale getiriliyor. Tüketici olarak bize düşen en önemli nokta ise garanti belgemiz içerisinde kapsamın detaylarını sorgulamak. Her garanti belgesinde bulunması gereken bu kapsam alanı ile yapılan bildirimlerin doğruluğu kolaylıkla saptanabilir hale geliyor.
Garanti süreci için kiminle iletişime geçmem gerekiyor?
Satın aldığımız ürüne ilişkin herhangi bir sorun yaşamamız halinde hızlı bir atraksiyon alabilmek için direkt olarak iletişim kanallarını sorguluyoruz. Bu sorgulamanın sonucunda satıcı, üretici veya yetkili servis iletişim bilgileri bizleri bekliyor. Belki de sırayla birilerini aramak yerine garanti belgesini inceleyerek iletişim kurmamız gereken kişiyi çok daha hızlı bir şekilde saptayabiliyoruz. Garanti belgelerinde hizmet verecek olan sorumlunun iletişim bilgileri açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. Bu bilgiler ile beraber vakit kaybetmeden garanti sürecini başlatabiliyoruz.
Günün sonunda garanti belgeleri içerisinde ihtiyaç duyduğumuz birçok bilgi net bir şekilde belirtiliyor. Bu bilgiler ile beraber süreçler hızlı bir şekilde ilerleyebiliyor. Satın aldığınız ürünlerin tüm bu bilgilerini kağıt kağıt aramaktansa, tamamını tek bir web uygulamasından takip etmek egaranti sayesinde mümkün. Uygulamamıza buradan çok hızlı bir şekilde kayıt olabilir, anlaşmalı olduğumuz markalar ile garanti süreçlerinizi uçtan uca dijital ortamda yönetebilirsiniz. 🚀
Garanti belgesi hakkında Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye buradan ulaşabilirsiniz.