Ek Garanti Hizmetlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

2 yıl önce   •   3 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

Genellikle teknolojik ürünler ile beraber karşımıza çıkan ek garanti hizmetlerine ilişkin nelere dikkat etmeliyiz? Bu sorunun cevabı şüphesiz hizmetten hizmete değişiklik gösteriyor olsa dahi cevabı daha yakın bir perspektife indirgememiz mümkün.

Ek Garanti Nedir?

Satın alınan ürüne ilişkin yasal garanti süresinin sona ermesiyle birlikte devreye giren ek süreç için ek garanti kavramı kullanılır. Bu süreç ile beraber ilgili firma tarafından belirlenen ek ücret karşılığında cihazın ömrünü devam ettirebilmesi için verilen, yetkili teknik destek hizmetine ek garanti denir. Ek garanti ile 2 yıllık yasal garanti süresi olan ürünlere; +1, +4 ve +7 yıl gibi uzun süreli ek sözleşmeler yapılabilir. Ancak bu ek süre üründen ürüne farklılık gösterilebilir.

Yeni aldığımız bir ürün için düşünmek isteyeceğimiz en son şeyin; ürünün bozulması veya ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hale gelmesi diyebiliriz. Ancak kaçınılamayacak bir gerçektir ki, satın aldığımız ürünü eninde sonunda değiştirmemiz gerekiyor. Değişim süresini göz önünde bulundurmak istediğimizde de, markalar tarafından karşımıza çıkan ilk teklif ek garanti hizmetleri oluyor. Bu hizmetler ile beraber kazalar, kusurlar veya ürünlerde görülebilecek hasarlar kapsamlı bir şekilde koruma altına alınıyor. Bu sayede ürün psikolojik açıdan daha rahat kullanılabiliyor. Bir çok detayı göz önünde bulundururken, bu hizmetleri satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Ek Garanti Hizmetlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

1- Hizmet planları tek tip değildir

Hizmet sektörünün değişkenliği elbette ek garanti hizmetleri içinde geçerli. Farklı firmalar tarafından sunulabilen bu hizmetlerin detayları muhakkak incelenmeli. Çünkü bu hizmetlerin detaylarında; koruma planlarının neleri kapsadığından tutunda, süreç boyunca sunulan desteğe kadar bir çok detay bulunuyor. Yani ek garanti hizmetlerini satın alırken; sıradan bir hizmete verilen inceleme süresinden daha uzun bir süre ayırmakta fayda var.

2- Ürün ömrüne dikkat edin

Satın aldığımız ürüne ilişkin tahmini bir ömür biçiyoruz. Bu ömür kapsamında ürünün bizi yarı yolda bırakmaması herkesin tercihi. Örnek üzerinden gitmek gerekirse; bir kulaklık ile bir otomobilin ürün ömrü aynı değil. Otomobil için satın alınan 5 yıllık ek garanti hizmeti ile kulaklık için satın alınan 5 yıllık ek garanti hizmeti aynı anlamı ifade etmiyor. Çünkü her iki ürünün ömrü benzer değil. 2 yıldır kullanılan bir kulaklık kimine göre eski gözüyle bakılırken; otomobil tarafında bu durum çok daha farklı. Bu yüzden satın alınan ürüne biçtiğiniz ömür ile ek garanti hizmetinin süresi bütçelerimiz için oldukça önemli.

3- Hizmet maliyeti ile tamir maliyetini kıyaslayın

Hizmetin fiyatı elbette üründen ürüne değişiklik gösteriyor. Bu değişikliğin en büyük sebebi ürünün onarım ve bakım maliyeti. Bununla birlikte satın alınan ürünün potansiyel sorunlarına karşın tamir maliyetlerini göz önünde bulundurmakta fayda var. Bu maliyetler ile hizmet maliyetini kıyaslayarak; hizmeti satın almanın sizin için ne kadar avantajlı olduğunu kolaylıkla fark edebilirsiniz.

4- Amortismanı göz önünde bulundurun

Ürün satın alındığı andan itibaren değer kaybetmeye başlıyor. Bununla birlikte satın alınan ürünün ne kadar hızlı değer kaybettiği de oldukça önemli. Tam olarak bu noktada çok hızlı bir şekilde değer kaybeden ürünler ile beraber yüksek maliyetli ek garanti hizmeti satın almak pek mantıklı bir karar olmayabilir. Bu yüzden satın alınan ürünün ne kadar sürede, ne kadar değer kaybettiğini göz önünde bulundurmakta fayda var.

Bugün sizler için ek garanti hizmetlerinde dikkat edilmesi gereken noktalara değindik. Garanti süreçlerinin tamamını kapsayan güncel içeriklerimiz için bizleri takip etmeye devam edin.

"İndirimli Ürünlerin İade ve Garanti Süreçleri"

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et