Ek Garanti Hizmetleri ve Müşteri Portföyü

2 yıl önce   •   3 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

Ek garanti hizmetleri için ana odağın müşteri olduğu konusunda bir çok kişi ile hem fikir olduğumuzu söylememiz mümkün. Ürünümüzü tercih eden tüm müşterilerimizin oldukça farklı tüketim alışkanlıkları da bilindik bir gerçek. Bu gerçeklik ile beraberde yeni müşteriyi kazanmak ve halihazırdaki müşterileri elde tutmak oldukça kıymetli.

Ek Garanti Nedir?

Satın alınan ürüne ilişkin yasal garanti süresinin sona ermesiyle birlikte devreye giren ek süreç için ek garanti kavramı kullanılır. Bu süreç ile beraber ilgili firma tarafından belirlenen ek ücret karşılığında cihazın ömrünü devam ettirebilmesi için verilen, yetkili teknik destek hizmetine ek garanti denir. Ek garanti ile 2 yıllık yasal garanti süresi olan ürünlere; +1, +4 ve +7 yıl gibi uzun süreli ek sözleşmeler yapılabilir. Ancak bu ek süre üründen ürüne farklılık gösterilebilir.

Firmalar tarafından en çok sevilen müşteri tipi muhtemelen ürünü tekrar tekrar satın alan müşteri tipidir. Bu müşteri tipi genel olarak sadece ihtiyaç duyduğu için değil, markaya olan bağlılığı ve çevrelerinde oluşan topluluğa da dahil oluyorlar. Bununla birlikte duygusal olarak da artan bu bağlılık beraberinde; ürüne ilişkin merakı, ilgiyi ve satın alma hissiyatını ortaya çıkartıyor. Oluşan bu bağlılığa firma olarak ek hizmetler ile karşılık vermek mümkün. Bu kapsamda bugün ele aldığımız hizmet ek garanti hizmetleri.

Yapılan araştırmalara göre müşteriler en sadık oldukları markalardan daha fazla ürün satın alarak, şirketlerin gelirlerini rakiplerinin 2,2 katına çıkartabiliyor. Rakamları basit bir şekilde düşündüğümüz vakit markaya sadık olan müşterilerin önemi kolaylıkla fark edilebiliyor. Bununla birlikte akıllara duygusal bağın nasıl sağlanacağı sorusu geliyor.

Sadık Müşterilerin Kazanımı İçin 4 Yol

1- Yalnızca Ürününüzü Pazarlamayın, Yararlı İçerikler Sağlayın

Gösterişli, ürününüzü öven reklamların ötesine geçerek müşterilerinizi bilgilendirmeye özen gösterin. Bu sayede ürünü satın alan müşterilerin üründen en iyi şekilde faydalanmasını sağlayın. Bu faydayı ise pratik kaynaklar ve içerikleri düzenli olarak müşterilerle paylaşarak oluşturmak mümkün.

2- Kritik Zamanlarda Elinizi Taşın Altına Katın

Dünya çapında veya bölgesel olarak yaşanan herhangi bir olayda elinizi taşın altına katın. Tüketicilerin yaklaşık %77'si bahsettiğimiz olaylara karşın oldukça bilinçli bir tutuma sahip. Bu tutumu marka olarak paralel bir doğrultuda ilerletmeniz halinde müşterileriniz bunun farkına kolaylıkla varacaktır. Örnek olarak; herhangi bir doğa olayında destek için yapılan bağışlar gibi.

3- Deneyimleri Anlamlandırın

Tüketicilerin üründen ziyade hikayeye, deneyimde anlam arayışında olduğunun farkında mısınız? Bu anlam arayışı ile tüketiciler firmalar arasında kolaylıkla seçim yapabiliyorlar. Bu seçimler noktasında seçilen tarafta kalmaya devam etmek için müşteriye sunduğunuz deneyimi anlamlı bir hale getirmenizde fayda var.

4- Ek Garanti Hizmetleri Sunun

2015 yılında Ipsos tarafından yapılan bir ankette uzatılmış garantiler veya genişletilmiş garantiler ile satın alan tüketicilerin, satın aldıkları ürünler ile daha güçlü bir duygusal bağa sahip oldukları tespit edilmiştir.

Ek Garanti Hizmetleri ve Sadık Müşteri Kavramı

Ek olarak satın alınan garanti hizmetleri ile beraber müşterilerin ürünleri daha rahat bir şekilde kullandığı kaçınılmaz bir gerçek. Bu gerçeklik beraberinde güvenceyi ve gönül rahatlığını da getiriyor. Bununla birlikte bu hizmeti sunan şirketlere karşılık müşterilerin daha iyi hissetmelerine yardımcı oluyor. Ancak bu hissiyat sürdürülebilir sadık müşteri kavramını oluşturmaya yeterli değil. Sadık müşteri havuzunuzu oluşturmak için ek garanti hizmetleri oldukça önemli olsa da yukarıda sıraladığımız yollarında beraberinde desteklenmesi gerekiyor.

"Ek Garanti & Genişletilmiş Garanti Farkları"

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et