Ek garanti hizmetleri içerisinde genel itibariyle hem müşteri hem de firmalar için kazan-kazan durumu mevcuttur. Çünkü hem alıcı hem de satıcı için süreçleri iyileştirilmektedir. Bununla birlikte tüketiciler, satın aldıkları ürünün olası bir arıza veya kazaya karşı korunduğu için ürünü gönül rahatlığı ile kullanabiliyor. Bu rahatlık, elbette direkt olarak tüketicinin kullanım deneyimi olumlu etkiliyor. Yani doğru bir şekilde pazarlanan ek garanti hizmetleri maddi kazançlar ile beraber olumlu müşteri deneyimini de beraberinde getiriyor.
Ek Garanti Nedir?
Satın alınan ürüne ilişkin yasal garanti süresinin sona ermesiyle birlikte devreye giren ek süreç için ek garanti kavramı kullanılır. Bu süreç ile beraber ilgili firma tarafından belirlenen ek ücret karşılığında cihazın ömrünü devam ettirebilmesi için verilen, yetkili teknik destek hizmetine ek garanti denir. Ek garanti ile 2 yıllık yasal garanti süresi olan ürünlere; +1, +4 ve +7 yıl gibi uzun süreli ek sözleşmeler yapılabilir. Ancak bu ek süre üründen ürüne farklılık gösterilebilir.
1- Verileri toplayın ve ayarlayın
Her konuda olduğu gibi verinin gücünü ek garanti hizmetlerinde de önemsemek gerekiyor. Müşterileriniz hangi ürünler ile beraber ek garanti hizmetlerini satın alıyor? Bu hizmetlerden ne kadar kar elde ediyorsunuz? Kaç kişi ek garanti hizmetini fiilen kullandı? Bütün bu sorulara verileri okuyarak kolaylıkla yanıt verebilirsiniz. Bununla birlikte güncel yöntemler ile beraber tahmin çalışmaları ile pazarlama faaliyetlerinize yön verebilirsiniz.
2- Ulaşılabilen bir fiyat politikası
Hizmeti müşterilerinize sunarken ana odağınız kar olmamalı. Müşterilerinize inanılmaz iyi bir hizmet sunuyor olabilirsiniz. Ancak satın alınamayan hizmet müşteriye herhangi bir anlam ifade etmiyor. Bununla birlikte müşteri portföyünüzün ödeme kabiliyeti ile hizmetinizi bir denge içerisinde tutmak oldukça önemli. Doğru dengenin yakalanması ile beraber müşterilerinize ulaşmak daha kolay bir hale gelecektir.
3- Etkili e-posta kullanımı
Pazarlama ve e-posta denilince akıllara "e-mail marketing" gelmekte. Müşterilerinize e-posta yoluyla ulaşmanız oldukça kolay. Bununla birlikte doğru oluşturulan bir metin ile hizmetinizi detaylandırarak müşterilerinizin dikkatini çekebilirsiniz. Belki ilk etapta direkt olarak geri dönüş alınacak bir yöntem olmasa dahi, uzun vadede hizmetinizin bilinirliği ve tercihi için oldukça etkili bir yöntem.
4- Kullanım kolaylığına değinin
Sunduğunuz hizmetin nasıl kullanılacağı, yönetimi ve takibi oldukça önemli. Hiç bir müşteri karmaşık ve zorlu bir sürece dahil olmayı istemez. Ayrıca bu sürece ücret ödeyerek katılma ihtimali de oldukça düşündürücü. Bu yüzden bu tarzdaki soru işaretlerini gidermek için kullanım kolaylığına muhakkak değinin. Çünkü hizmetinizin müşteri deneyimi açısından en önemli noktalarından birisi kolay kullanılabilir olmasıdır.
5- Seçenekler sunun
İnsanlar her zaman tercih yapmaktan hoşlanır. Pazarlama noktasında da bunu kullanmak oldukça kolay. Sunduğunuz hizmeti çeşitlendirerek müşterilerinize ulaşmanız, hizmetin satın alınma ihtimalini arttıracaktır. Bununla birlikte doğru kurgulanan bir seçenek havuzu hitap edilen müşteri portföyünü de genişletecektir. Bu sayede herkesin aynı noktada olmadığı satın alma gücüne karşılık bir hamle de yapılmış oluyor. Ayrıca bu seçenekler vasıtasıyla hizmetlerinizi çeşitlendirmeniz de mümkün.
6- Anlaşılabilir ve net olun
Hizmetiniz kapsamını detaylı bir şekilde müşterileriniz ile paylaşın. Unutmayın bütün müşteriler ek garanti hizmetleri hakkında eşit bilgiye sahip değil. Bununla birlikte müşterilerinizi bilgilendirmekte fayda var. Ancak bu bilgilendirmenin olabildiğince net ve anlaşılır olması oldukça önemli. Hizmeti satın almadan ne olduğunu kavramakta zorlanacak müşterinin hizmeti tercih etme olasılığı bir hayli düşük olacaktır. Bu olasılığı ortadan kaldırmak içinde hizmetin kapsamı ve detayları hakkında net olmakta fayda var.
Bugün sizler için derlediğimiz ek garanti hizmetlerine yönelik pazarlama ipuçlarının sonuna geldik. Bu tarz içeriklerin devamı için takipte kalın.