Ek garanti gerekli midir?

2 yıl önce   •   2 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

“Ek garanti gerekli midir?” sorusundan önce ek garanti nedir sorusuna cevap vermemiz gerekmektedir. Ek garanti beyaz eşya ürünleri başta olmak üzere kullanıcıların tercihine sunulan; yasal garanti süresi bittikten sonra devreye giren cihazın ömrünü devam ettirebilmesi için ücret karşılığında verilen yetkili teknik destek hizmetidir.

Ek garanti nedir?

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da düzenlemeye tabii tutulan ek garanti süreçleri; değişim, onarım, bakım, bedel iadesi ve benzeri noktalarda satıcı, sağlayıcı, üretici veya ithalatçı tarafından verilen ilave taahhüdü ifade etmektedir.

Minimum 2 yıllık yasal garanti süresi üzerine +1 yıl, +5 yıl veya +7 yıl gibi uzun süreli ek garanti sözleşmeleri ile tüketiciler satın aldıkları ürünün garanti süresini uzatabilmektedir. Bununla birlikte ekstra sağlanan bu süreler ürünlerin türüne göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Ek garanti şartları

Şartlar kapsamlar gibi üründen ürüne, firmadan firmaya değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte ek garanti şartlarının bağlandığı kapsamları üç ana başlık altında ele alabiliriz. Bu kapsamlar;

  • Üretimden kaynaklı arızalar,
  • Yıpranma kaynaklı arızalar,
  • Çevresel faktörlerden kaynaklı arızalar.

Standart garanti süresinin bitişi ile devreye giren ek garanti, firmalarda göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak ek garantinin en temel şartını; koşullar sağlandığında hiçbir ücret olmadan yapılan işlemler olarak tanımlayabiliriz.

Ek garanti – Genişletilmiş garanti farklılıkları

Farklılıklar noktasına değinmeden önce genelde her iki sürecin bir çok marka tarafından beraber yönetildiğini söylemekte fayda var. Çünkü temel bir tabir ile garantinin detayını ek garanti boyuna, genişletilmiş garanti  ise enine genişletilebilmektedir. Yani ek garanti ile garanti süresi uzatılabilirken; genişletilmiş garanti ile kapsam detaylandırılabilmektedir. Ancak her iki konu arasındaki farkın sunulan hizmetler ile değişkenlik gösterebileceğini belirtmek gerekir.

Ek garantinin bedeli

Ek garantiye ihtiyacım varmı sorusunun cevabı büyük oranda fiyata dayanmaktadır. Genelde alınan ürünün fiyatlı ile ek garanti süresinin fiyatı karşılaştırılarak sürece karar verilmektedir. Bu noktada tüketicilerin büyük bir kısmı ek garanti hizmetinin sabit bir fiyat yerine yüzdelik oran ile belirlenmesinin daha albenili olduğunu düşünüyor. Çünkü doğru yapılandırılmayan fiyatlar ile fiyat farkı uçuk olan iki ürünün ek garanti bedelinin aynı olduğunu görebiliyoruz. Bu nedenle akıllara uygun fiyatlı olan ürün için bu ücretin ne kadar mantıklığı olduğu sorusu gelebiliyor.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et