11.11 İndirimleri Boyunca Dikkat Edilmesi Gerekenler

2 yıl önce   •   4 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

11.11 indirimleri her yılın 11.ayının 11. gününde düzenlenen 11 Kasım indirimleri anlamına geliyor. Bununla birlikte tüketiciler tarafından heyecanla beklenen indirimler, günümüzde dünya çapında bir alışveriş festivaline dönüşmüş vaziyette. Özellikle online ticaret platformları tarafından yapılan faaliyetler ile dozu her geçen yıl artan festival, önümüzdeki günlerde yeniden yaşanacak.

11.11 İndirimleri Hikayesi

11 Kasım indirimleri herkes tarafından bilinen 25 Kasım Black Friday alışveriş gününe benzer bir gün oluşturma isteği ile oluştu. Elbette bu istek Çinli online alışveriş sitesi Alibaba’nın kurucusu Jack Ma tarafından geldi. Elbette işin özünde bulunan rekabet ile beraber; 11 Kasım, Çin kültüründe “Yalnızlar Günü – Bekarlar Günü” olarak kutlanıyor. “11.11” oluşturan 4 adet  1 rakamı aslında yalnız 4 erkek arkadaşı temsil ediyor. Bu dört yalnız üniversite öğrencisi 11 Kasım tarihinin yalnızlık onuruna yönelik etkinlikler ve kutlamaların yapıldığı bir gün olmasına karar vererek bu günü standart bir gün olmaktan çıkardı. Ardından Alibaba tarafından yapılan 11 Kasım indirimleri ile beraber bu indirim furyası tüm dünyayı sardı. İndirimler Çin sınırlarını aşarak ülkemizde dahil olmak üzere 200 ülke de uygulanmaya devam ediyor. Ayrıca 24 saat süren 11 Kasım indirimlerine ülkemizden de bir çok şirket aktif olarak katılıyor.

11 Kasım ve 25 Kasım Black Friday indirim günlerinin aynı ayda olması ile beraber; son yıllarda Kasım ayı baştan sonra indirim ayı olarak tanımlanmaya başlandı. Bununla birlikte bu ay içerisinde yapılan indirimler ile beraber satışlarda tavan yapıyor. Satışların artması ile beraber yoğun garanti süreçleri önümüzdeki günlerde hem müşterileri hem de firmaları bekliyor. Peki bu süreçler içerisinde nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Ürünlerin garanti süreçlerinin sorumluluğu kimde?

“Garanti Belgesi Yönetmeliğini” incelediğimizde “Madde 5’in” altında bulunan esas ile beraber garanti belgesinin oluşturularak tüketiciye verilmesi sorumluluğu ve bu sorumluluğun yerine getirildiğinin ispat edilme süreci satıcının sorumluluğundadır. Yani garanti süreçlerinin yönetimi ve gereğinin sağlanması sorumluluğu satıcı tarafındadır. İlgili yönetmeliğin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Tüketici tarafından talep dilen ücretsiz onarım hakkı üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bununla birlikte satıcı, üretici ve ithalatçı bu süreç içerisinde zincirleme olacak şekilde sorumluluğa sahiptir. Ayrıca aynı sorumluluk zinciri, tamirin mümkün olmadığı durumlarda; bedel iadesi, ayıp oranında bedel indirimi veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi noktasında da geçerlidir. Ancak bu noktada tüketici tarafından dikkat edilmesi gereken en önemli detay; ilgili ürünün kullanım kılavuzunda yer alan hususlara uygun olarak kullanılmasıdır. Bu hususlara uymayan bir durumda garanti süreci kullanım hatası ile sonlanabilmektedir.

Yüksek indirimlere dikkatli yaklaşın

Kasım indirimleri ile beraber her köşede veya her sayfada çeşitli indirim oranlarını gösteren reklamları görmek mümkün. Peki bu oranlar ne kadar doğru? Geçtiğimiz günlerde Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan uyarıda;  ilgili ürünlerin indirim oranlarının indirimin uygulandığı tarihten önceki 30 gün içerisindeki en düşük fiyat baz alınarak yapılması gerektiği bilgisi paylaşılmıştı. Ancak ilgili ürünün fiyat avantajı noktasında; satın almadan önce geçmişe yönelik ufak bir fiyat analizi yapmakta fayda var.

Adres Çubuklarına Dikkat Edin

Güvenli internet sitelerinin logosunu, tasarımını ve bir çok detayını kopyalayarak reklam veren dolandırıcılara dikkat edin. İnternet ortamında gördüğümüz her sayfa sandığımız kadar masum değil. Dolandırıcılar tarafından kopyalanan internet sitelerini fark etmek için satıcıya, sağlayıcıya, ürünün fiyatına ve internet sitesine dikkat edin. Ayrıca bu noktada SSL sertifikası, 3D security veya sanal kart gibi güvenli ödeme yöntemlerine sahip olup olmadığını kontrol etmek gerekiyor.

Sözleşmeleri Okuyun

Online alışveriş sitelerinin mesafeli satış sözleşmesi ve ön bilgilendirme formu sunma zorunluluğu halihazırda mevcut. Bu sözleşmeleri sunmayan alışveriş sitelerinden uzak durun; sizlere sunulan sözleşme ve formları da onaylamadan önce mutlaka okuyun.

Yoğunlaşan Garanti Süreçlerinin Çözümü: egaranti!

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi indirim ayı olarak tanımlanan Kasım ayı içerisinde satışı gerçekleşen ürün sayısı tavan yapıyor. Bununla birlikte doğan garanti süreçleri hem tüketicilerin hem de firmaların gözünü korkutabiliyor. Aslında bu korku oldukça normal. Fakat genel yaşamımızda da yoğun süreçlerin iyi yönetimi, uzun vadede bizlere kazanç olarak geri dönüyor. Tam olarak bu noktada yoğun garanti süreçleri hem tüketici hem de üretici için güzel denilebilecek bir fırsat. Kasım ayından verdiğimiz yoğunluk örneği kapsamında; web tabanlı çalışan uygulamamız ile garanti süreçlerinizi yönettiğinizi, her bir ürüne kolaylıkla ulaştığınızı ve günün sonunda yoğun süreci başarıyla geride bıraktığınızı düşünün. Şüphesiz bu başarı her iki taraf içinde oldukça kıymetli bir başarı. Peki bu başarı uzun vadede firmalar ve tüketiciler için ne anlam ifade ediyor?

Veriyi merkeze katarak geliştirdiğimiz uygulamamız ile verilerinizi anlamlı hale getirebiliyoruz. Yani tüketiciler uygulamamız ile beraber farklı kanallar aracılığıyla gerçekleştirdikleri tüketim alışkanlıklarını ve hem güncel hem de geçmişe yönelik garanti süreçlerini tek bir ekrandan takip edebiliyorlar. Bu sayede hangi ürünlerde, nasıl sorunlar yaşadıklarını ve potansiyel sorunları kolaylıkla fark edebiliyorlar. Firmalar tarafında ise yönetimi basitleşen garanti süreçleri ile satılan ürünün geliştirilmeye ihtiyaç duyulan yanları tespit edilirken; müşteri memnuniyeti hızlı bir şekilde sağlanabiliyor. Aynı şekilde firmalarda hem güncel hem de geçmişe yönelik garanti süreçlerini tek bir ekrandan takip ederek; süreçlerini analiz ederken, potansiyel sorunları da önceden fark edebiliyorlar.

Bugün halihazırda devam eden Kasım ayı indirimleri ve önümüzdeki 11.11 indirimleri boyunca dikkat etmeniz gereken birkaç noktaya sizler için değindik. Aslına bakarsanız bu detaylara Kasım indirimleri haricinde de internetten alışveriş yaptığınız süreç boyunca dikkat etmekte fayda var.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et