Tüketici Hukukunda Zorunlu Garanti Belgesi

10 ay önce   •   3 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

Garanti belgesi hususunda hem satıcı hem de tüketici tarafında birçok bilinmeyen nokta halihazırda bulunuyor. 6502 Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 56. maddesinde garanti belgesine detaylı bir şekilde değiniliyor. Bununla birlikte üretici ve ithalatçı olan tarafın tüketicilere sunmak için garanti belgesi düzenleme zorunluluğu bulunuyor. İlgili belgenin tüketiciye ulaştırılması sürecinde ise sorumluluğu satıcı üstleniyor.

Garanti süresi noktasında asgari iki yıllık süre kıstası bizleri bekliyor. Tüketici bu süre zarfında gerek tamir gerekse değişim noktasında haklarından faydalanabiliyor. Bazı ürünlerin ise garanti belgesi Bakanlık tarafından netleştirilen ölçü birimi ile belirlenebiliyor. Bu noktada hem tüketici hem de üreticinin farkındalığının yüksek olması, her iki tarafın hakkının korunması için önemli bir hale geliyor. Tüketici tarafından garanti hususunda gelen taleplerin karşılanması hem satıcı hem üretici hem de ithalatçının sorumluluğuna giriyor.

Garanti Belgesinin Düzenlenme Zorunluluğu

Üretici veya ithalatçılar tarafından ilgili yönetmelikte yer alan liste kapsamında; açık, sade ve anlaşılır şekilde garanti belgesinin düzenlenmesi gerekiyor. Bununla birlikte garanti belgesi kağıt üzerinde yazılı veya kalıcı bir veri saklayıcısı aracılığıyla verilebiliyor. egaranti tam olarak bu noktayı uçtan uca ele alarak web tabanlı olarak geliştirilen çözüm kullanımınıza sunuluyor. Ayrıca tüketicinin talep etmesi halinde garanti belgesinin kağıt formda verilme zorunluluğu da halihazırda bulunuyor.

Tüketicilere verilmesi gereken garanti belgesi yerine satılan ürüne ilişkin faturalar garanti belgesi kapsamında kullanılamıyor. Bununla birlikte garanti belgesinde bulunması zorunlu olan bilgilerde yönetmelik ile detaylı bir şekilde belirtiliyor.

Garanti Belgesinde Bulunması Gereken Zorunlu Bilgiler

1- Üretici veya ithalatçı firmanın bilgileri

Ürünün garanti süreçlerinde bulunan firmanın unvanı,adresi, telefonu, diğer iletişim bilgileri ve yetkilinin imza ve kaşesi garanti belgesinde bulunması gereken bilgiler arasında yer alıyor.

2- Satıcının bilgileri

Ürün direkt olarak üretici veya ithalatçı firma tarafından satılmıyor olabilir. Bu sebeple ürünün satışını gerçekleştiren tarafın unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri, imzası ve kaşesi de belgede bulunması gereken bilgiler arasında yer alıyor.

3- Fatura tarih ve sayısı

İlgili ürüne ilişkin faturanın kaç adet ve ne zaman kesildiği garanti belgesinde bulunması gereken detaylar arasında bulunuyor.

4- Malın detayları

Satın alınan malın cinsi, markası, modeli ile beraber varsa bandrol ve seri numarası mutlaka garanti belgesinde bulunması gerekiyor.

5- Malın tüketiciye teslim tarihi ve yeri

İlgili malın tüketiciye teslim edildiği tarih ve yer net olarak garanti belgesinde bulunması gerekiyor. Bu sayede garanti süresi noktasında her iki tarafta zan altında kalmaktan kurtuluyor.

6- Garanti süresi

Ürünün hangi süre boyunca garantiye sahip olduğu net bir şekilde garanti belgesinde bulunması gerekiyor.

7- Azami tamir süresi

İlgili ürünün en fazla kaç günde tamir edileceği garanti belgesinde bulunması gereken bilgiler arasında yer alıyor. Bu sürenin yönetmelik içerisinde belirtildiği gibi belli bir kısıtı ise halihazırda mevcut.

8- Bütün garanti kapsamı

Bütün parçaları dahil olmak üzere malın tamamının garanti süresince garanti kapsamında olduğunu net olarak gösteren bilgi, garanti belgesinde bulunması gereken bilgiler arasında  yer alıyor.

9- Kanunun 11'inci maddesinde tüketiciye sağlanan seçimlik haklara ilişkin bilgi

Yönetmelik içerisinde bulunan 11. madde ile beraber seçimlik olarak geçen haklarında garanti belgesinde yer alması gerekiyor.

10- Kullanım hatalarına ilişkin bilgi

Kullanım hatası noktasında uzlaşmaları sağlamak adına kullanım hatalarına ilişkin bilgilerin net bir şekilde garanti belgesinde bulunması gerekiyor.

11- Şikayet ve itiraz bilgilendirmesi

Tüketicinin şikayet ve itirazları konusundaki  başvuruların yapılabileceği yetkili mercileri (tüketici mahkemeleri ve tüketici hakem heyetleri) hakkında bilginin garanti belgesinde bulunması gerekiyor.

12- Varsa tüketiciye sağlanan diğer haklar

Ürün ile beraber tüketici tarafına ek haklar sağlanıyorsa eğer, resmiyet kazanabilmesi için bu hakların garanti belgesinde yer alması gerekiyor.

Garanti Süreçleri

Tüketicinin ilgili ürünü belirtilen kılavuza uygun olmayan bir şekilde kullanması halinde ilgili arızalar garanti kapsamında değerlendirilemiyor. Bununla birlikte kullanım hatası tespitinin yapılmaması halinde; malın satıcısı, ithalatçısı ve üreticisi tarafından azami tamir süresi içerisinde hazırlanacak bir raporun tüketiyice verilme zorunluluğu bulunuyor.  Tüketici ise bu rapor ile Tüketici Hakem Heyeti veyahut Tüketici Mahkemeleri gibi alanlarda hakkını aramaya kolaylıkla devam edebilir.

Bu hafta tüketici hukuku kapsamında zorunlu garanti belgesi konusunu ele aldık. Sürecin yönetmeliğine buradan ulaşarak aklınıza takılan soruların yanıtlarını çok daha detaylı bir şekilde alabilirsiniz. Hem tüketici hem satıcı olarak egaranti uygulaması ile garanti süreçlerinizi uçtan uca taşımak için bizimle buradan iletişime geçebileceğinizi unutmayın. egaranti ile kalın!🚀

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et