Pazaryeri Nedir? E-Ticaret Sitesinden Farkları Nelerdir?

2 yıl önce   •   2 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

Pazaryeri geleneksel ticaret gibi alıcı, satıcı ve pazaryeri yöneticisini bir araya getirip, e-ticaret faaliyetlerini kolaylaştıran çevrimiçi platformları ifade ediyor. Trendyol, Amazon ve Hepsiburada pazaryeri için verebileceğimiz örnekler arasında yer alıyor. Bununla birlikte pazar yerini özünde bir e-ticaret sitesi olarak düşünebiliriz. Ancak pazaryerlerinde e-ticaret faaliyeti gerçekleştiren kişi sayısı e-ticaret sitelerine göre çok daha fazla. Bugün sizler için pazaryeri kavramını ele alıyoruz.

Pazaryeri e-ticaret birçok marka tarafından günümüzde tercih edilmeye devam ediyor. Bununla birlikte 1990'lı yılların sonu ve 2000'li yılların başından günümüze kadar bir çok pazaryeri platformu hayatımıza entegre olmuş vaziyette. Peki firmalar için pazaryerleri ne anlam ifade ediyor.

Pazaryeri Avantajları

Online pazaryerleri ile beraber farklı bir internet sitesine ihtiyaç duymuyoruz. Bu sayede maliyet noktasında internet sitesinin hosting, SSL gibi birçok maliyetinden tasarruf etmiş oluyoruz. Ancak pazaryerlerinde bulunan aylık mağaza bedelini  de unutmamamız gerekiyor.

Pazaryerlerini halihazırda kullanan milyonlarca insan bulunuyor. Satacağımız ürünü bu kitleye ulaştırmak için pazaryerleri oldukça güzel bir yöntem. Harici bir internet sitesinde kitleye ulaşmak için farklı yöntemlere ihtiyaç duyuyoruz.

Teknik anlamda yeterli bilgiye sahip olmamamız halinde pazaryerleri bizim için oldukça güzel bir çözüm. Bununla birlikte pazaryerleri sayesinde teknik tarafa ayırmamız gereken zaman ve maliyetten tasarruf etmiş oluyoruz.

Pazaryerlerinde bulunan benzer satıcı profillerini kolaylıkla inceleyebiliyoruz. Bu sayede satış stratejilerimizi, pazarlama faaliyetlerimizi kolaylıkla geliştirebiliyoruz. Şeffaf olan bu ortam sayesinde rekabet her geçen gün artmaya devam ediyor. Ancak unutmayalım ki rakiplerimizde aynı şekilde bizim profillerimizi inceleyebiliyor.

Pazaryeri Dezavantajları

Avantajlar içerisinde değindiğimiz maliyetin, elbette dezavantaj oluşturduğu durumlarda bulunuyor. Birçok tüketici pazaryerinde ilk sıralarda bulunan ürünleri satın almaya yatkın faaliyetler gösteriyor. Pazaryerlerinde en üst sırada görünmek için ise devreye reklam bedeli giriyor.

Pazaryerinde faaliyet göstermek için bazı kuralları kabul etmemiz gerekiyor. Bu kurallar satıcıdan satıcıya esnetilemezken, uyulmaması halinde kendimizi pazaryerinin dışında bulabiliriz.

Satın alımlar esnasında birçok müşteri satıcının kim olduğuna çok dikkat etmiyor. Bu rekabet içerisinde gösterdiğimiz faaliyetler ile rakiplerimizden ayrılmamız düşündüğümüz kadar kolay olmuyor.

Pazaryerlerinde yapılan satışlarda belli bir oran pazaryeri sahibine aktarılıyor. E-ticaret siteleri tarafında ise satışlardan elde edilen gelir direkt olarak firmanın hesabına aktarılıyor.

Pazaryeri ve E-Ticaret Sitelerinin Farkı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi pazaryerini Trendyol, Amazon ve Hepsiburada gibi düşünelim. E-Ticaret siteleri ise tüm kontrolün bizde olduğu, kendi alan adımıza kurmuş olduğumuz, teknik kontrolün tamamıyla bizde olduğu çevrimiçi bir alışveriş sitesi.

Pazaryerinin e-ticaret sitelerinden en büyük farklı teknik altyapı. Pazaryerinde yalnızca satıcı olarak girdiğiniz alan için herhangi bir teknik altyapı işlemine ihtiyaç duymuyorsunuz. Ancak e-ticaret sitesinde alan adı, SSL sertifikası, sanal pos ve altyapı kurulumu gibi bir çok detaya hakim olmanız gerekiyor. Belirtmek gerekiyor ki, e-ticaret sitelerinde bizim, pazaryerinde ise pazaryeri sahibinin kuralları geçerli oluyor.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et