İthalatta Garanti Belgesi ve Satış Sonrası Hizmet Yeterlilikleri

10 ay önce   •   3 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

İthal edilen ürünlere ilişkin garanti belgesi ve satış sonrası hizmet tarafındaki operasyonel faaliyetler beraberinde bir çok soru işaretini getiriyor. Aslına bakarsanız bu soru işaretleri birçok maliyet ve optimizasyon kaygısını doğurabiliyor. Gerek yetkinlikler, gerekse yönetmelikte bulunan minik detaylar, sürecin yönetim gereksinimlerini direkt olarak etkileyebiliyor. Bu kapsamda bugün konumuz ithal edilen ürünlerin satışı için garanti belgesi gereksinimleri ve satış sonrası sunulması gereken hizmetin yeterlilikleri.

İthal edilen ürün beraberinde pazara giriş stratejisi, ürün yaşam döngüsü ve satış sonrası hizmetler gibi temel operasyonel faaliyetleri beraberinde getiriyor. Oldukça temel görünen operasyonel faaliyetler; hem yönetmelik hem de pazar dinamikleri ile kolaylıkla değişkenlik gösterebiliyor. Tam olarak bu noktada firmaların dinamik durumları göz önünde bulunduran standart bir stratejiye ihtiyacı doğuyor. Peki bu stratejiyi geliştirirken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

İthal edilen ürünün garanti belgesi neleri içermeli?

İthal edilen ürünlerin ülkemizde satılabilmesi için ilgili markanın 7 bölgede teknik servis verebilmesi gerekiyor. Bununla birlikte ürünün garanti belgesinin yönetmeliklere göre hazırlanarak tüketiciye ulaştırılması zorunlu. Garanti Belgesi Yönetmeliği içerisinde değinilen detayların ise ilgili garanti belgesinde muhakkak bulunması gerekiyor.

· İthalatçı firmanın unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi,

· Satıcının unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi,

· Fatura tarih ve sayısı,

· Malın cinsi, markası, modeli ile varsa bandrol ve seri numarası,

· Malın tüketiciye teslim tarihi ve yeri,

· Garanti süresi,

· Azami tamir süresi,

· Bütün parçaları dahil olmak üzere malın tamamının garanti süresince garanti kapsamında olduğuna ilişkin bilgi,

· Kanunun 11 inci maddesinde tüketiciye sağlanan seçimlik haklara ilişkin bilgi,

· Kullanım hatalarına ilişkin bilgi,

· Tüketicilerin şikayet ve itirazları konusundaki başvurularını tüketici mahkemelerine ve tüketici hakem heyetlerine yapabileceklerine ilişkin bilgi,

· Varsa tüketiciye sağlanan diğer haklar.

Gerekli detaylar ile beraber hazırlanan garanti belgesinin tüketiciye ulaştırılması ise tamamıyle ithalatçı veya satıcının sorumluluğunda. Bu noktada hem tüketicinin hemde satıcının korunması noktasında devreye egaranti girebiliyor.

Satış Sonrası Hizmet Yeterlilikleri

Ülkeye ürünün girmesi ile beraber 7 bölgede servis zorunluluğunun doğduğunu yukarıda belirtmiştik. Markalar bu sorunu harici servis sağlayan firmalar ile beraber kolaylık aşabiliyor. Bu sayede ürüne ilişkin servis hizmeti, oturan bir altyapı ile müşterilere sunulabiliyor. Ürünün resmi olarak ülkemize girmesiyle beraber 10 yıllık bir garanti hizmetinin taahütü resmi olarak markalardan bekleniyor. Bu 10 yıllık süre, ülkemize son giriş yapan ürün ile beraber başlıyor. Bu süre zarfında ürünlere ilişkin doğabilecek potansiyel parça ihtiyacını karşılayabilmek adına markaların, ürünler ile beraber yedek parçaları da tedarik etmesi gerekiyor. Aslında bu noktada klasik bir mühendislik yönetimi ile stoklar optimum seviyede tutulabiliyor. Sonuç olarak ithal edilen ürünlerin ithalat yeterliliği ve servis desteği oldukça önemli bir hale geliyor. Tüm süreçlerin optimize edilmesi için ise çeşitli ihtiyaçlar muhakkak doğuyor.

egaranti ile İthal Ettiğiniz Ürünleri Kolaylıkla Yönetin!

egaranti ile berabe satış hacminden tutunda, arıza oranlarına kadar bir çok noktayı kolaylıkla takip etmenize olanak sağlar. Bununla birlikte markanın müşterilerine sunması gereken 10 yıllık süreci de hızlı bir şekilde netleştirmesine yardımcı olur. 10 yıllık plan göz önünde bulundurularak yapılan yedek parçaların egaranti içerisinde bulunan yedek parça pazaryeri sayesinde takibi, satışı ve planlaması çok daha kolay yapılabilir. Pazar yeri üzerinden yapılacak satışlar ile kolaylıkla gelirde elde edilebilir. Bu sayede 10 yıllık hizmet taahütü de sağlanmış olur. Ayrıca egaranti ile müşterilerinizin aldığı servis hizmeti de kolaylıkla ölçülebilir hale gelir.

egaranti sayesinde markaların sorumluluğunda olan garanti belgesinin teslimi tamamıyla dijital ortama taşınır. Bununla birlikte bu süreçte yaşanabilecek potansiyel senaryoların tamamı ortadan kaldırılmış olur. Aslına bakarsanız, hem tüketici hem de satıcı için çok daha şeffaf bir alışveriş ortamı kolaylıkla oluşturulmuş olur. İthal edilen ürünü satın alan tüketicinin bilgisi ise ana markaya kolaylıkla aktarılır. Bu sayede marka büyük verinin gücü ile stratejilerini gerçek veriler üzerinden kolaylıkla iyileştirir.

egaranti ile beraber tüketici verinizi merkeze alarak birçok sürecinizi dijital ortama taşıyabilirsiniz. Web tabanlı uygulamamız ve API entegrasyonlarımız ile ihtiyaç duyduğunuz teknik desteği ve pazaryeri entegrasyonlarını kolaylıkla sağlayabiliriz. Günün sonunda egaranti ile beraber kağıt formda olan garanti belgelerinden kurtulurken; şeffaf satış sonrası süreçleri, yedek parça satışları, servis hizmet altyapısı, ürünlere ilişkin geri bildirimleri ve ek garanti gibi bir çok değeri müşterilerinize sunabilirsiniz. İthal ettiğiniz ürünlerin yönetimini egaranti ile dijital ortama taşımak için bizimle buradan iletişime geçebileceğinizi unutmayın. egaranti ile kalın!🚀

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et