İndirimli Ürünlerin İade ve Garanti Süreçleri

2 yıl önce   •   2 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

İndirimli aldığımız ürünler için iade ve garanti süreçleri noktası akıllarda soru işareti doğuran bir durum olduğu herkes tarafından kabul edilen bir durum. Peki ya gerçekten bu süreç normal fiyat ile satın alınan bir üründen farklı mı ilerliyor? Detaylara gelin birlikte göz atalım.

Her geçen gün artan ve değişen tüketim alışkanlıklarımız ile beraber; fiyatlara, iade ve garanti süreçleriyle olan ilişkimiz de yükseliyor. Bununla birlikte satın aldığımız ürünlerin fiyat-performans çizelgesini de kendimizce kontrol etmeye devam ediyoruz. Bu çizelgenin oluşmasındaki kıstaslardan birisi de satış sonrası hizmetler noktasında.

Türkiye Cumhuriyeti için geçerli olan “Garanti Belgesi Yönetmeliği” içerisinde indirimli satın alınan ürünlere ilişkin herhangi bir ayrım bulunmuyor. Yani normalde 1000 Türk Lirası değerinde olan bir ürünü, 500 Türk Lirası fiyat etiketiyle alıyor olmamız herhangi destekten feragat ettiğimiz anlamına gelmiyor. Bununla birlikte indirimli olarak satın aldığımız ürünün iadesinin uygun koşulları sağlaması halinde ürüne karşılık olarak ödediğimiz ücretin geri talep edilmesi mümkün.

Garanti Süreçleri İçerisinde İndirim Mümkün mü?

Satın alınan ürünün indirim oranından bağımsız olarak; sonrasında karşılaşılan herhangi bir soruna karşın tamirin mümkün olmadığı yetkili servis istasyonu, satıcı, üretici veya ithalatçı tarafından raporla belirlenmesi halinde belirlenen indirim oranı devreye girebiliyor. Bununla birlikte tüketici malın bedel iadesini, ayıp oranında indirimini veya imkanlar dahilinde malın ayıpsız misli ile değiştirilmesini satıcıdan talep etme hakkına sahip. Satıcı tarafından bu talep reddedilemezken; talebin yerine getirilmemesi durumu tamamen satıcı, üretici veya ithalatçının sorumluluğunda.

Tüketici tarafından sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indimin hakkının tercih edilmesi halinde ise satıcı, malın bedelinin tümünü veya bedelden yapılan indirim tutarını tüketiciye iade etme zorunluluğuna sahip. Harici durumlarda ise tüketici yasal haklarını kullanarak süreci takip edebilmekte.

Tüketicinin, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi seçeneğini tercih etmesi durumunda satıcı, üretici veya ithalatçının, malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi talebinin kendilerine bildirilmesinden itibaren azami 30 iş günü içerisinde, bu talebi yerine getirme zorunluluğu bulunuyor. Aynı şekilde yaşanabilecek harici durumlarda da tüketici tarafından yasal hakların kullanılması ile sürecin devam ettirilmesi mümkün.

Son olarak indirimli satın alınan bir ürünün iade ve garanti süreçleri için herhangi bir farklılık mevcut değil. Ancak satın alımlar esnasında tüketici olarak onay verilen detaylara dikkat etmekte hem üretici hem de satıcı için fayda var.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et