Garantiye Ürün Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2 yıl önce   •   2 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

Garanti kelimesi bir çok müşterinin aklında soru işaretlerini beraberinde getiren bir ifade. Peki garanti süreçlerinde nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Dikkat edilmesi gereken noktalara, gelin birlikte içeriğimizde göz atalım.

Garanti Sürecindeki Haklarımız

Garanti süreçlerinde haklarımızı doğru bir şekilde kullanmak için haklarımızın farkında olmakta fayda var. Haklar konusunun en başında şüphesiz garanti süresine dikkat etmemiz gerekiyor. Bununla birlikte ülkemizde satılan malın garanti süresi, teslim tarihinden itibaren başlar ve asgari olarak iki yıl veya yönetmeliğe ekli listedeki ölçü birimi ile tespit edilen değer doğrultusunda.

Garanti kapsamında arızalanan ürünlerin tamiri için servis istasyonlarına gönderilmesi durumunda, tüketiciden herhangi bir nakliye, posta, kargo veya benzeri ulaşım gideri talep edilmez. Garanti kapsamında meydana gelen bir arıza durumunda, tüketici ücretsiz onarım hakkını talep ettiğinde, satıcı; işçilik masrafı, değiştirilen parça bedeli veya başka herhangi bir masraf adı altında hiçbir ücret talep etmez. Bu masraflar, ürün garanti kapsamında ise, doğrudan üretici tarafından karşılanır.

Garanti süreçleri dahilinde onarılmak üzere yetkiliye ulaştırılan ürünün azami tamir süresi; binek otomobiller, kamyonetler, motosikletler, karavanlar gibi taşıtlar için azami 45 iş günüdür. Yönetmelikte bulunan diğer tüm mallar için ise bu süre 20 iş günüdür. Ayrıca garanti uygulaması sırasında değiştirilen malın garanti süresi, satın alınan malın kalan garanti süresi ile sınırlı.

Garanti Sürecini Başlatırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Garanti süreçlerinde tüketicilerin bilinçli olmaması veya markalardan kaynaklı olumsuz durumlar ile sıkça sorunlar yaşanabiliyor. Bu noktada sorunları ortadan kaldırmak için derlediğimiz temel kurallara göz atalım.

Garanti Bilgisi

Elektronik bir ürün satın alınırken muhtemelen "distribütör garantili" veya "ithalatçı garantili" kavramlarını fark etmiş olabilirsiniz. Peki bu iki kavram arasındaki fark ne? Daha uygun fiyatla satılan ithalatçı garantili ürünlerin garanti süreçlerinde muhattap bulmakta zorlanabilirsiniz. Distribütör garantili ürünlerde ise muhattap bulmaktan ziyade teknik servisler ile sorun yaşayabilirsiniz. Ancak böyle bir durumda tüketici haklarınızı sonuna kadar kullanabilirsiniz.

Tamir Süresi

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi satın aldığınız ürünün azami tamir süresinin farkında olmakta fayda var. Bununla birlikte malınızın servise göndermeden önce herhangi bir yerinde çizik ya da kırıp olup olmadığını, özellikle karşı tarafa belirterek malınızın teslim anındaki durumunu belgeleyin.

Yetkili Servisi Sorgulayın

İnternet ortamında karşımıza çıkan "yetkili servis" ibaresinin karşılığı gerçek bir yetkisi servisi ifade edemiyor. Bununla birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Bilgi Merkezi üzerinden Satış Sonrası Yeterlilik Belgesi Sorgulama veya Türk Standartları Enstitüsü'nün e-devlet üzerinden erişebileceğiniz "Yetkili Servis Sorgulama" hizmetlerini kolaylıkla kullanabilirsiniz.

Kullanıcı Hatası Geri Bildirimi

Garanti süreçlerinde en çok karşılaşılan durum "kullanıcı hatası" ibaresi. Bununla birlikte servisler tarafından tüketicilere iletilen bu ibarenin rapor olarak bir karşılığı olması gerekiyor. Yani garantiye ürün verirken; kullanıcı hatası geri bildirimini almanız halinde karşı taraftan size bir rapor sunma zorunluluğu olduğunun farkında olmakta fayda var.

"Hepsiburada ile Api Entegrasyonu Nasıl Yapılır?"


Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et