Garanti Süreçlerinde Kalite Güvence Şartı

bir yıl önce   •   3 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri


Kalite güvencesi, müşterilere sunulan ürün veya hizmetin kalite konusunda belirtilen kıstas ve gereklerin sağlanması için uygulanan planlı etkinlikler bütünüdür. Bununla birlikte garanti süreçleri de, müşterilere sunulan bu etkinlikler bütününün oldukça önemli bir parçası. Kalite güvence şartlarının garanti otomasyon süreçlerinin verimliliğini, kullanılabilirliğini ve güvenilirliğini artırmak için oldukça önemli bir kıstas olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu hafta sizler için garanti otomasyonu ve kalite güvence şartının faydalarını ele alıyoruz.

Kalite Güvencesinin Faydaları

Geleneksel bir kalite güvence sistemi yerine; otomasyonlara sahip, süreçler boyunca hata saptamak yerine, hataların çözümlerine odaklanabileceğiniz güncel bir kalite güvence sistemi ile bir çok faydayı sağlamamız mümkün.

Şirket imaj ve itibarının iyileştirilmesi

Müşterilere sunulacak olan deneyim beraberinde şirketin sahip olduğu imaj ve itibarda gelişimi sağlıyor. Bununla birlikte şirket kültürünün doğru inşası ile beraber, müşterilerle kurulan ilk etkileşimde pozitif geri dönüşleri elde etmek oldukça kolay hale geliyor. Buda beraberinde hızlı satın alımları getiriyor.

Yüksek verim

Geleneksel yöntemler yerine doğru araçlar kullanılarak geliştirilen sistem ile beraber verimlilik noktasında da önemli kazanımlar elde ediliyor. Özellikle bir hatayı saptamak yerine çözüme odaklanmak için doğru alanı oluşturmak, hem şirket için hem de paydaşlar için gelişimi beraberinde getiriyor. Problemin çözülmesi ile beraber sistemi tamir etmek yerine, iyileştirme faaliyetlerine kolaylıkla zaman ayrılabiliyor. Günün sonunda yalnızca problemlerin çözüldüğü bir sistem yerine, sürekli olarak geliştirilen, rekabetçi bir sistem inşa edilebiliyor.

Müşterinin güven duygusu

Müşterileri doğru anlamanın en iyi yolu empatiden geçiyor. Tam olarak bu noktada müşteri tarafındaki en önemli temel duyguların başında güven geliyor. Özellikle son yıllarda e-ticaret alışkanlıklarının artması ile beraber müşteri tarafındaki güven ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bu noktada oluşturulacak doğru kalite güvence yönetmelikleri ile beraber müşteri edinme maliyetleri düşürülebilir, kalıcı müşteriler sağlanan güven ortamında kolaylıkla elde edilebilir.

Çalışanlarda yüksek motivasyon

Şirketin müşterilere yönelik yaptığı faaliyetleri kadar, şirket içi dinamiklerin geliştirilmesi için yapılan faaliyetlerde oldukça önemli. Çalışanlara sunulan doğru araçlar, doğru yöntemler ve doğru aktiviteler beraberinde çok daha kolay kullanılabilen sistemleri oluşturuyor. Bununla birlikte çalışanlar gündelik olarak aynı işlemleri tekrar etmeyerek; sistemi, ürünü veya hizmeti geliştirecek alanlara kolaylıkla odaklanabiliyor. Sürekli gelişimin içerisinde olan çalışanlar ise yüksek oranda çok daha kolay motive olabiliyor. Doğru motivasyondan doğan ortamda beraberinde verimli bir çalışma ortamını getiriyor.

2- Kalite Güvence Şartının Önemi

Kalite güvencenin faydaları ile beraber farkedilen çıktılar, süreç içerisinde kalite güvence şartlarının önemini ortaya koyuyor. Uygun kalite standartlarının kurulması, garanti süreçlerin otomasyonunun kontrol altına alınması, her bir sürecin ayrı ayrı ölçülebilmesini sağlıyor. Ölçülebilen süreçlerin geliştirilmesi veya değiştirilmesi gereken yönleri kolaylıkla tespit edilebiliyor.

Örneğin yeni üretilen bir ürüne ilişkin geri bildirimler ile zayıf yönlerin tespit edilmesi veya müşteri mağduriyetlerinin giderilmesi düşünüldüğü kadar kolay olmayan operasyonel faaliyetler. Özellikle bayi ağıyla satış yapan şirketler için bu alan oldukça büyük operasyonel faaliyetleri barındırıyor. Bu noktada satış sonrası hizmetleri uçtan uca kapsayan bir otomasyonunun, operasyonel faaliyetleri rahatlatabildiğini söylemek mümkün.

Günün sonunda verdiğimiz örnekle beraber kalite güvence şartı, operasyonel faaliyetlerden,ekonomik faaliyetlere kadar oldukça önemli bir yere sahip. Doğru standartlar ile beraber inşa edilecek olan bu etkinliklerin tamamı, özellikle geleceği görebilmek adına oldukça kıymetli.

3. Garanti Otomasyonunda Kalite Güvence Çözümleri

Garanti otomasyonu ile beraber özellikle satış sonrasında müşterilere sunulan sistematik etkinliklerin birçoğu ölçülebilir hale geliyor. Bununla birlikte kalite güvence şartlarının birçoğu da takip edilebiliyor. Garanti otomasyonlarının beraberinde getirdiği operasyonel faaliyetlerin tasarrufu ile verimliliğin artışı da kolaylıkla sağlanabiliyor. Böylece etkinlikler bütününe eklenen bu otomasyonlar ile beraber yönetim üstü güvencenin sağlanarak, süreçlerin geliştirilmesi için kalite kontrolleri yapılabilir hale geliyor.

Kalite güvence şartlarının garanti otomasyonları üzerindeki verimliliği, kullanılabilirliği ve güvenilirliği noktasında önemi bir hayli büyük. Bütün olarak müşterilere sunulan sistematik etkinlikler, beraberinde satış sonrası müşteri deneyimi için oldukça kıymetli senaryoları doğurabiliyor. Bu noktada müşteri tarafından elde edilen deneyim sadakati, tekrar satın alımı ve dilden dile pasif pazarlama faaliyetlerini getirebiliyor.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et