Garanti Belgesi Yönetmeliğinin güncel hali ülkemizde 13 Haziran 2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanan yönetmelik olarak kamuoyuna duyurulmuştur. Bu yönetmelik ile beraber garanti belgesi ile satılmak zorunda olan malların belirlenmesi ve garanti belgesine ilişkin esasların düzenlenmesi amaçlanmıştır.
Yönetmeliğe genel olarak baktığımızda; garanti süresinden tutunda, detaylı ürün listesine kadar birçok nokta ile yönetmelik detaylandırılmıştır.
Dört ana bölümden oluşan yönetmeliğin başlıkları;
- Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
- Garanti Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Esaslar
- Tüketicinin Garanti ile İlgili Hakları
- Son Hükümler
olarak belirlenmiştir.
Garanti Belgesi Yönetmeliğinin tamamını incelemek için detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Garanti Belgesinin Düzenlenmesi
Üretici ve ithalatçılar yönetmelik içerisinde belirtilen ve kullanılmamış mallar için yönetmelik hükümlerine uygun olarak anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunulabilir bir şekilde garanti belgesinin düzenlenmesi zorundadırlar. Bununla birlikte garanti belgesinin tüketiyice teslim edilmesi sorumluluğu ve sorumluluğun yerine getirildiğinin ispatı satıcıya aittir. Ayrıca tüketicinin talep etmesi halinde garanti belgesi, sorumlu tarafından kağıt üzerinde yazılı olarak tüketiciye verilmesi zorunluluğu mevcuttur.
Teslim tarihinden itibaren başlayan garanti süresi detaylandırılan listeden tespit edilen değer kadardır. Tam olarak bu noktada garanti belgelerinin saklanmasının süresi üründen ürüne değişkenlik gösterebilmektedir. Kaybolan garanti belgesi, garanti süresinin unutulması veya karıştırılması gibi sebepler bu sürecin kontrol edilmesini zorlaştırmaktadır. Bu nedenle garanti belgelerinin takibinin kolaylaştırılması şüphesiz hem üreticiye hem de tüketiciye büyük kolaylık sağlayacaktır.
Tüketicinin sahip olduğu ücretsiz onarım hakkı ile gerekli koşulların sağlanması halinde; tüketici hiçbir ücret ödemeksizin sahip olduğu malın onarılmasını talep edebilir.
Garanti uygulaması sırasında yenisi ile değiştirilen malın garanti süresi, ilk satın alınan malın geriye kalan garanti süresi ile sınırlıdır. Bununla birlikte garanti sürecine dahil malın tamirde geçen süresi ise ek olarak garanti süresine eklenir. Ayrıca garanti sürecinin detaylandırıldığı raporun bir nüshasının tüketiciye verilmesi de zorunludur.