Tüketicilerin büyük bir kısmı garanti belgesi konusunda yüksek fiyatlı ürünleri satın alırken daha hassas davranmaktadır. Elbette fiyat gözetmeksizin hassas davranan kesiminde popülasyonu hiçde az değildir. Tam olarak bu noktada tüketicilerin tamamını kapsayan ortak bir soru olan “Garanti belgesi vermek zorunlu mu?” sorusu akıllara gelmektedir. Peki ya bu sorunun cevabı tam olarak nedir?
Resmi gazetede 13.06.2014 tarihinde yayınlanan “GARANTİ BELGESİ YÖNETMELİĞİ” yönetmeliğinin ikinci bölümünde bu sorunun cevabı oldukça net bir şekilde resmiyet kazanmaktadır. Bununla birlikte bu bölümü özetlememiz gerekirse; üretici ve ithalatçılar, yönetmelik içerisinde belirtilen liste içerisinde yer alan kullanılmamış mallar için Yönetmelik hükümlerine uygun olarak anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar.
Yönetmeliğin tamamını incelemek için detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Garanti belgesinde bulunması gereken zorunlu bilgiler
Zorunlu bilgiler noktası yönetmelik içerisinde 12 farklı başlık altında detaylandırılmaktadır. Bununla birlikte bu başlıklara temel olarak baktığımızda bizleri aşağıdaki bilgiler beklemektedir:
- İletişim bilgileri, yetkili imzası ve kaşesi
- Fatura tarihi ve sayısı
- Mala ilişkin detaylar
- Teslim tarihi
- Garanti süresi
- Azami tamir süresi
- Garanti kapsamı
- Seçimlik haklara ilişkin bilgi
- Kullanım hatalarına ilişkin bilgi
- Şikayet ve itirazlar konusundaki başvurulara yönelik bilgi
- Varsa tüketiciye sağlanan diğer haklar
Sonuç olarak belirtilen mallarda garanti belgesinin düzenlenmesi zorunluyken; garanti belgesinin içerisinde bulunması gereken bilgiler noktasında da zorunluluklar bulunmaktadır. Bu bilgiler sayesinde hem üreticilerin veya ithalatçıların hem de tüketicilerin hakları korunabilmektedir.