Garanti belgesi ne işe yarar?

2 yıl önce   •   1 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

Ürün almadan önce çok dikkat ettiğimiz, ancak aldıktan sonra genelde bulamadığımız veya unuttuğumuz garanti belgesi ne işe yarar?

Garanti belgesi tüketicinin hakkını korumak adına, belirlenen kullanım süresini içerisinde arızalara karşılık verilen taahhüt olarak görülebilir. Bununla birlikte tüketici belgenin takibi ile beraber iade, değişim ve tamir hakkını kullanabilir. Hem üreticinin hem de tüketicinin haklarını resmi olarak koruyan garanti belgesi kanunen resmi belge olarak sayılır. Bu sayede olası bir anlaşmazlık veya haksızlık durumunda; tüketici mahkemeleri ve ticari mahkemeler sürece dahil olabilir.

Süresi en az iki seneden başlayan belgenin, bakanlık onayı ile süresi uzatılabilmektedir. Ülkemizde ve dünya çapında özellikle teknolojik ürünlere verilen en az iki yıllık süre sayesinde; yaşanabilecek olası arızalar kapsamına bağlı olarak herhangi bir ücret ödenmeden giderilebilmektedir. Bu noktada arızaları gidermek üreticiye yük gibi görünse dahi; bir çok üretici garanti sürecine dahil olan malları bir fırsat olarak görmektedir. Bununla birlikte ürünlerin zayıf yönleri, gelişmeye ihtiyaç duyan noktaları ve kullanıcı beklentileri kolaylıkla analiz edilebilir. Bu analizler sonucunda elde edilecek bilgilerin Ar-Ge departmanlarıyla paylaşılmasıyla; yeni ürün tasarlama süreçleri yüksek oranda desteklenebilir. Yani günün sonunda garanti belgesinin takibi ve hakların kullanılmasıyla hem üretici hem de tüketici kazanç sağlayabilir.

Garanti belgesi ne zaman işe yarar?

“Ne zaman işe yarar?” sorusu tüketiciden tüketiciye, üreticiden üreticiye değişkenlik gösterebilmektedir. Bu noktada garanti belgeleri yalnızca garanti süreçlerine dahil ürünler için değil; garanti süreçlerine hiç dahil olmayan ürünler içinde oldukça kıymetlidir. Basit düşünmek gerekirse garanti sürecine dahil olmayan ürünü arıza çıkartmayan ürün olarak düşünebiliriz. Bu sayede üreticinin başarılı olduğu üretim tekniklerinden tutunda kullanıcı beklentilerine birçok bilgiye ulaşılabilir. Elde edilen bilgilerin kullanımı ile de hem araştırma geliştirme hem de pazarlama süreçlerinin iyileştirilmesi kaçınılmazdır. Sonuç olarak garanti belgesi sürecin akışından bağımsız olarak her iki tarafında işini büyük oranda kolaylaştırılmaktadır.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et