En Sık Yapılan Kullanıcı Hataları Nelerdir?

2 yıl önce   •   3 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

Kullandığımız herhangi bir ürünün beklenmedik bir şekilde bozulduğunu, hata verdiğini düşünelim. Böyle bir durumda birçoğumuz ilk etapta ürünün garanti süresini, sonrasında ise ilgili sorunun garanti kapsamında olup olmadığını sorguluyoruz. Sorunun garanti kapsamında olmadığı vakitler ise genelde firmalar kullanıcı hatası geri bildirimi ile bizleri bilgilendiriyor. Bu durumlara karşın en sık yapılan kullanıcı hatalarını bugün sizler için derledik. En sık yapılan kullanıcı hataları başlıklı listemize gelin birlikte göz atalım.

Hatalara geçmeden önce kullanıcı hatası nedir sorusuna cevap vermemiz gerekirse; kullanıcı hatası, tüketicinin kullanma kılavuzunda belirtilen hususlara uymadan ürünü kullandığı zaman meydana gelen arızaları ifade etmektedir. Bazı yerlerde kullanım hatası olarak da geçen kavram kısaca kullanım kurallarına uyulmadığı vakitlerde ortaya çıkmaktadır.

1- Bilinçsiz kullanım

Dürüst olmak gerekirse birçoğumuz satın aldığımız ürünlerin kullanım kılavuzunu incelemeyi tercih etmiyoruz. Tüketim isteği veya duyulan heyecan ile yeni ürünlerin paketinde en son ilgilenilen kısım şüphesiz kullanma kılavuzları. Birçok üründe sunulması zorunlu olan bu kılavuz satın aldığımız ürünü bilinçli bir şekilde kullanmamız için hazırlanıyor diyebiliriz. Ancak bu kılavuzdan bihaber kullanmaya başladığımız ürünleri bilinçsiz olarak kullanıyor olmamız oldukça olağan. Bu yüzden satın aldığımız ürünlerin kullanma kılavuzunu en azından bir kez de olsa okumakta fayda var.

Kullanma kılavuzlarına ilişkin ülkemizde geçerli olan mevzuatın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

2- Desteklenmeyen donanım kullanımı

Satın aldığımız birçok ürün belirli bir donanım konfigürasyonu ile geliştiriliyor. Kullanım esnasında donanım konfigürasyonuna müdahale etmek isteyen kullanıcıların oldukça dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü bazı firmalar konfigürasyona yapılan müdahaleyi direkt olarak garanti kapsamı dışında sayabiliyor. Bazı firmalar ise istediğiniz gibi müdahale edebileceğinizi taahhüt edebiliyor. Örneğin bir bilgisayar satın aldığınız düşünün; bu bilgisayarın herhangi bir parçasını yetkili servise danışmadan veya marka tarafından önerilmeyen bir parça ile değiştirdiğinizde, satın aldığınız ürün garanti kapsamından çıkabiliyor.

3- Yetkisiz kişiler tarafından kullanım

Bazı ürünler satılırken yetkili kişilerin kullanımına sunulabiliyor. Bununla birlikte yapılan anlaşmalarda ilgili ürünün ilgili kişi haricinde kullanımı kullanıcı hatası olarak tanımlandırılabiliyor. Genelde bu kapsam, ilgili ürünün belli bir eğitime veya yetkinliğe sahip kişi tarafından kullanılması gerekliliği ile garanti süreçlerine dahil edilebiliyor.

4- Yanlış zamanda, yanlış yerde

Satın alınan ürünün önerilenden daha sıcak veya tozlu bir ortam kullanılması, suyla temas etmesi gibi durumlarda hata kullanıcıya mal olmuş oluyor. Çünkü firma ilgili ürünün hangi koşullarda kullanılabileceğini müşteriye sunduğu dokümanlar veya bilgilendirmeler vasıtasıyla belirttiğini varsayıyor.

5- Yazılıma müdahale etme

Teknolojik ürünler satın alınırken donanımı ile beraber içerisindeki yazılımda satın alınıyor. Aslına baktığımız bu ürünün geliştirme sürecinde kullanılan donanım ile yazılımın evliliği söz konusu. Bu kombinasyon ile beraber firmalar tüketiciye taahhüt edilen garanti süresi kapsamında ürününü sunabiliyor. Tam olarak bu noktada garanti süresi henüz sona ermemiş bir telefonunuz olduğunu varsayalım. Cihazda kullanmak istediğiniz ekstra özellik veya performans artışı için yaptığınız resmi olmayan yazılım müdahaleleri cihazı direkt olarak garanti kapsamının dışına çıkartabiliyor. Ayrıca garanti kapsamı ile beraber güvenlik konusunda da risk aldığınızı belirtmekte fayda var.

5 maddeden oluşan, en sık yapılan kullanıcı hataları başlıklı listemizin sonuna geldik. Satın aldığınız ürünleri daha farkında kullanmanız ve firmaların kullanıcı hatalarını tüketicilerden daha fazla irdelediğinin  farkında olmanız dileğiyle.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et