Elektronik Garanti Belgesi

3 yıl önce   •   2 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

Elektronik garanti belgesi kavramını bir çoğumuz; belki de 2020 yılının son çeyreğinde Satış Sonrası Hizmetler, Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikle duyduk. Bununla birlikte Resmi Gazete’de yayımlanan bu yönetmelikler ile garanti belgesi noktasında; yazılı olarak tüketicilere verilmesi zorunlu olan garanti belgelerinin Kasım 2020 tarihinden itibaren elektronik ortamda da sunulmasına olanak sağlandığı bildirilmişti. Yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ise Ocak 2021’den itibaren yürürlülüğe girmişti.

Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanı Ruhsan Pekcan döneminde gerçekleşen değişiklikler ile satın alınan ürünün garanti belgesini kaybeden tüketicilerin yaşadığı mağduriyetlerin minimize edilmek istendiği söylenebilmektedir. Bununla birlikte aynı dönem içerisinde görülen koronavirüs salgını döneminde kağıt üzerinde sağlanan belgelerin temas riskini arttırarak her iki taraf içinde olumsuz bir durum doğurabileceği göz önünde bulundurulmuştur. Ayrıca bu yönetmelik ile firmalar açısından da ekstra maliyete ve bürokrasiye sebep olan kağıt üzerindeki belge uygulamalarından farklı olarak yeni bir seçeneğin resmi olarak önünün açıldığı düşünülebilmektedir.

05 Kasım 2020 tarihli yönetmeliğin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

Elektronik Garanti Belgesi nedir?

Elektronik garanti belgesi, elektronik ortamda verilen, imza ve kaşe şartı aranmayan, geleneksel olarak bilinen fiziksel garanti belgesi ile aynı işleve sahip garanti belgesi olarak tanımlanabilir.

Garanti belgesi elektronik ortamda geleneksel işlevine ek olarak çok farklı alanlarda da kullanılabilir. Bununla birlikte garanti belgeleri gelecek yaşamımızda kağıt parçalarından veya alınacak hizmetin taahütünden çok daha fazlasını ifade edebilir.

Elektronik ortamda verilen belgenin tüketiciye sunulduğuna ilişkin ispat yükü ürünün satıcısında veya üreticisinde olmaya devam ederken; belgenin takibi her iki taraf içinde çok daha kolay bir hal almaktadır. Hem tüketici hem de satıcı veya üretici tarafından kullanılacak bazı hizmetler ile elektronik ortamda sunulan belgelerin yönetimi, analizleri ve kategorize edilmesi basitleşebilmektedir. Ayrıca günümüzde her geçen gün önemi artan veri noktasında da, garanti belgelerinin veri bazında işlenerek kayıt edilmesi sayesinde; sağlanan, sunulan veya taahüt edilen garanti süreçlerinin verileri kullanılabilir. Ayrıca toplu verilerin, veri madenciliği uygulamaları ile geleceğe yönelik planlamaların yapılması noktasında da güncel teorik bilgilerin kullanılması satıcı veya üretici tarafında mümkün olacaktır. Benzer uygulamaların tüketici tarafına sunulması ile tüketim alışkanlıkları konusunda oluşturulacak farkındalık arttırılabilir. Bu sayede bilinçsiz ve sınırsız tüketim ile dünyaya ve ekosisteme verilecek zararın belli oranda önüne geçilebilir.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et