Garanti Süreçleri & Ek Garanti & Y Kuşağı

2 yıl önce   •   3 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

Günümüzde tüketici konumunda olan popülasyonun büyük bir kısmı Y Kuşağı olarak tanımlanıyor. Doğum tarihleri 1980'lerin başları ve 1990'ların sonları arasında olan Y kuşağı, alım güçleri ve ihtiyaçları ile beraber markaların tüketici segmentlerinde büyük bir alanı oluşturuyor. Tam olarak bu noktada Y kuşağının müşteri memnuniyeti oldukça önemli bir hale geliyor.

Ek Garanti Nedir?

Satın alınan ürüne ilişkin yasal garanti süresinin sona ermesiyle birlikte devreye giren ek süreç için ek garanti kavramı kullanılıyor. Bu süreç ile beraber ilgili firma tarafından belirlenen ek ücret karşılığında cihazın ömrünü devam ettirebilmesi için verilen, yetkili teknik destek hizmetine ek garanti deniyor. Ek garanti ile 2 yıllık yasal garanti süresi olan ürünlere; +1, +4 ve +7 yıl gibi uzun süreli ek sözleşmeler yapılabiliyor. Ancak bu ek süre üründen ürüne farklılık gösterilebiliyor.

Y Kuşağı Tüketim Alışkanlıkları

Günümüz iş gücünün büyük bir çoğunluğunu oluşturan Y kuşağı, bir ürünü satın alırken daha bilinçli bir şekilde karar verebilmek için internette bulunan kaynaklara sık sık başvuruyor. Bu sebeble Y kuşağı için geleneksel müşteri hizmetleri yönetimi ve geleneksel pazarlama taktikleri yeterli kalamayabiliyor. Bu yüzden Y kuşağı satın alım esnasında ürün ile beraber bir çok farklı noktaya dikkat edebiliyor. Peki bir çok farklı noktanın içerisinde en önemli nokta hangisi?

Y kuşağı için en önemli noktalardan birisi şüphesiz fiyat. Fiyat ile beraber performans eğrisini de göz önünde bulunduran Y kuşağı, satın aldıkları ürünün markasınında detaylarını irdelemekten hiç çekinmiyor. Y kuşağı için markaların bir amaca hizmet ediyor oluşları oldukça önemli bir kıstas.

Teknolojinin özellikle son 20 yıldır yaşadığı gelişimi ilk elden deneyimleyen Y kuşağı, yeni teknolojilere adapte olma konusunda oldukça başarılı. Bu yüzden markalar tarafından kullanılan altyapılar, teknolojiler ve markanın geleceğe olan bakışı; Y kuşağından olan bir müşteriyi edinme noktasında oldukça önemli bir hale geliyor.

Ek Garantinin Y Kuşağı İçin Önemi

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi fiyat-performans eğrisi Y kuşağı için oldukça önemli. Bu noktada Y kuşağı satın aldığı ürünün kendisine ne kadar süre hizmet edebileceğini göz önünde bulundururken, potansiyel olaylarıda satın alımlar öncesinde kendi tarafında kurgulayabiliyor. Canlanan kurgular ile beraber doğan ihtiyaç ortamı noktasında da devreye ek garanti hizmetleri giriyor.

Firmalar tarafından ek garanti hizmetleri doğru stratejiler ile kurgulanarak, müşteri tarafında doğan bu ihtiyaç ortamını kolaylıkla karşılanabiliyor. Y kuşağına mensup olan müşteriler kendilerine sunulan ek garanti hizmetlerinin kendi kurguları ile uyuşması halinde bu hizmetleri satın almaktan çekinmiyor. Ancak bu noktada firmalar tarafından yapılan kurguların doğru uyuşması ile beraber uygulanabilir olması da oldukça önemli bir hale geliyor. Çünkü satın aldığı veya alacağı ürünü detaylı bir şekilde sorgulamaktan çekinmeyen Y Kuşağı ek olarak satın aldığı hizmettende sonuna kadar faydalanmak istiyor. Bu yüzden belirtildiği gibi gerçekleşmeyen ek garanti hizmetleri, Y kuşağına mensup bir müşterinin kaybedilmesine neden olabiliyor.

Garanti Süreçlerinin Müşteri Deneyimine Etkisi

Müşteri deneyiminin büyük bir kısmı satın alım sonrasında şekilleniyor diyebiliriz. Bu şekillenme aşamasının ise en büyük kırılımı belki de müşterinin ürün ile sorun yaşadığı an ve sonrası. Müşterinin ürüne ilişkin sorun yaşamasının önüne AR-GE çalışmaları ile geçmek mümkün. Ancak yüksek maliyetli AR-GE çalışmaları yerine, soruna ilişkin yönetimi doğru ve hızlı kurgulamanız halinde çok daha uygun maliyetle müşteri deneyimi olumlu yönde yönetebilirsiniz. Tam olarak bu noktada da devreye garanti süreçleri giriyor.

egaranti ile Garanti Süreçlerinin Yönetimi

egaranti, garanti belgelerini elektronik ortamda markaların süreçlerine uygun bir formda oluşturabilmesi ve satış sonrası süreçlerin yönetimini hem üretici marka hem de müşteri açısından kolaylaştırabilecek teknolojik altyapıda faaliyet gösteriyor. API tabanlı platforma kolay bir şekilde entegre olan firmalar, garanti süreçlerini ve buradaki verileri uçtan uca kontrol edebiliyorlar. Bu özelliklerin yanı sıra Mağaza/Bayi yönetimi yapılması ve pazar yeri entegrasyonları gibi birçok ek özelliğe de sahip durumda.

Günün sonunda müşteri portföyünüzün yüksek yoğunlukla Y kuşağı olarak tanımladığımız yaş skalasında olduğunu düşündüğümüzde; garanti süreçlerinizi egaranti uygulaması ile beraber çok daha hızlı, çok daha şeffaf ve çok daha anlaşılır hale getirebilirsiniz. Bu sayede müşteri memnuniyetiniz artarken mutlu müşterileriniz ile büyümeniz kaçınılmaz olacaktır.

Son olarak API tabanlı platformumuz ile beraber Hepsiburada, Trendyol, Çiçek Sepeti ve N11 siparişlerinizin garanti süreçlerinin tamamını egaranti ile senkronize bir şekilde takip edebilirsiniz.

"Ek Garanti Hizmetleri İçin Pazarlama İpuçları"

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et