egaranti ile Dijital Garanti Belgeleri

3 yıl önce   •   3 dakikalık okuma

egaranti
Yazı içerikleri

egaranti ile Dijital Garanti Belgeleri

egaranti’ye geldiğinizde “Dijital garanti belgesinin avantajı nedir?” sorusunun aklınıza geldiğini tahmin ediyoruz. Hatta “Dijital garanti belgesi nedir?” diye bile düşünmüş olabilirsiniz. Bu yüzden bu yazımızda sizlere dijital garanti belgesinin ne işe yaradığını kısaca açıklamak isteriz. egaranti ile dijital garanti belgesi deneyiminden faydalanmak için hemen okumaya başlayın!

Dijital garanti belgesi nedir?

Dijital garanti belgesi, kalıcı veri saklayıcısı aracılığı ile sağlanan daha sürdürülebilir ve güvenli bir garanti belgesi formatıdır. Kağıt üzerinde yazılı olması gerekmeyen dijital garanti belgeleri hem üretici ve ithalatçılar hem tüketiciler hem de çevre için daha faydalı bir seçenektir.

2021 yılı itibari ile yeni düzenlemelerle yürürlüğe giren Garanti Belgesine ve Satış Sonrası Hizmetlere ilişkin yönetmelik, belgelerin dijital ortamlarda kalıcı veri saklayıcısı aracılığı ile tüketiciye iletilebileceğini belirterek sektörde dijitalleşme için çok büyük bir önem taşımaktadır. İlgili düzenlemeler için Garanti Belgesi Yönetmeliği, İkinci Bölüm, Madde 5, 2. Fıkrasını inceleyebilirsiniz:

İKİNCİ BÖLÜM

Garanti Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Esaslar

Garanti belgesi düzenleme zorunluluğu

MADDE 5 – (1) (Değişik:RG-5/11/2020-31295)(1)  Üretici ve ithalatçılar, tüketicilere yönelik ürettikleri veya ithal ettikleri, bu Yönetmeliğe ekli listede yer alan kullanılmamış mallar için bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar.

(2) (Değişik:RG-5/11/2020-31295)(1)  Garanti belgesinin tekemmül ettirilerek tüketiciye verilmesi sorumluluğu ve bu sorumluluğun yerine getirildiğinin ispatı satıcıya aittir. Garanti belgesi kâğıt üzerinde yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla verilebilir. Tüketicinin talep etmesi halinde kâğıt üzerinde yazılı olarak verilmesi zorunludur.

Peki dijital garanti belgesinin faydaları nelerdir?

Dijital garanti belgesinin avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kağıt kullanımını azaltan dijital garanti belgesi, sektöre çevreci ve sürdürülebilir bir şekilde yaklaşıyor.
  • Tüketicilere kağıt üzerinde yazılı olarak verilen garanti belgelerinin hasar ve kaybında yaşadığı sorunlara çözüm sunarak daha tüketici odaklı bir çözüm sağlıyor.
  • Üretici ve ithalatçılarla tüketiciler arasındaki garanti süreçlerinin takibini kolaylaştırıyor.
  • Üretici ve ithalatçı şirketlere, kolay ve kullanıcı dostu bir ara yüz sunarak ürünlerin garanti belgesi takibini kolaylaştırıyor.

Sektördeki eksiklikler nelerdir?

Garanti belgesi satış ve pazarlama sektöründe devamlı kullanılmaktadır. Ancak kağıt üzerinde yazılı olması gereken garanti belgelerinin bünyesinde pek çok eksiklik vardır. egaranti ve dijital garanti belgeleri ile çözüm bulduğumuz bu sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kağıt üzerinde yazılı olması gereken garanti belgelerinin saklanması ve korunması tüketiciler için oldukça zordur.
  • Ürün satışından sonra firma ve tüketici arasında yaşanan iletişim eksikliği kullanıcıları pek çok alanda zor durumda bırakmaktadır.
  • İnternet üzerinden online bir şekilde yapılan alışverişlerde tüketicilerde karşı bir güvensizlik oluşmaktadır.
  • Garanti süreçleri net olarak anlaşılamadığı için tüketici ve firma arasında anlaşmazlıklara sebep olmaktadır.
  • Tüketicilerin asılsız veya yanlış aktarılan şikayetleri güven kaybına yol açmaktadır.

egaranti Nedir?

Satış sonrası hizmetlerde, satın alınan ürünün garanti belgesini veya servis fişini kaybeden tüketiciler, ürünle ilgili bir sorun yaşadıklarında garanti hizmetlerinden faydalanamayıp mağduriyet yaşamaktadır. Ayrıca sektördeki üretici ve ithalatçı firmalar için yazılı olması gereken garanti belgeleri, bürokratik ve mali süreçlerde dezavantaj haline gelmektedir. Ve tabii ki yazılı olması gereken garanti belgeleri, binlerce ağacın kesilmesine neden olup sürdürülebilir bir alternatif olmaktan çok uzaktır.

egaranti, tüketicilerin garanti süreçlerini tek panelden kontrol etmeleri için, firmalara bulut tabanlı çözümler sunan web uygulamasıdır.

Dijital garanti belgeleri ile egaranti’nin sektöre getireceği yenilik, üretici ve ithalatçı firmaları uçtan uca güvenlikli yazılım çözümü ile tek çatı altında toplamayı hedeflemektedir. Bu sayede tüketicilerin de mağduriyetini minimize edecek, firmalara çözümler sağlayacak ve ülkemizdeki yetkili servis karmaşasını sona erdirecektir.

Garanti süreçlerinizi yönetmenize nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek için bizimle iletişime geçin. İlgili haberler ve duyurular için Linkedin’de bizi takip edin.

Diğerlerine Ulaştır!

Okumaya devam et